لایحه جدید دولت کانادا برای سخت‌تر کردن پروسه پناهندگی

دولت کانادا در لایحه‌ای با عنوان «Strong Borders Act»، اصلاحاتی در قوانین پناهندگی و همچنین اقداماتی برای مقابله با جرایم مرزی، به‌ویژه قاچاق فنتانیل، پیشنهاد داده است.

بر اساس این لایحه، افرادی که پس از ۲۴ جون ۲۰۲۰ وارد کانادا شده‌اند و بعد از یک سال از زمان ورود به کانادا درخواست پناهندگی داده باشند، دیگر نمی‌توانند پرونده‌شان را به بورد مهاجرت و پناهندگی (IRB) ارجاع دهند.

این قانون شامل همه افراد می‌شود، از جمله دانشجویان و دارندگان اقامت موقت، حتی اگر کشور را ترک کرده و دوباره برگشته باشند.

یعنی برای مثال اگر کسی با ویزای تحصیلی وارد کانادا شده و صبر کرده تا بعد از تحصیل (عملا یعنی بیشتر از یک سال) درخواست پناهندگی بدهد، دیگر پرونده‌اش وارد روند رسمی بررسی پناهندگی نخواهد شد.

این قانون جلوی کسانی را می‌گیرد که بعد از تمام شدن وضعیت قانونی‌شان (مثلا ویزای تحصیلی)، می‌خواهند با درخواست پناهندگی در کانادا بمانند.

اگر کسی بعد از ۲۴ جون ۲۰۲۰، چند بار ورود به خاک کانادا داشته، مبنا همان ورود اول است. یعنی زمان یک‌ساله برای ارائه درخواست پناهندگی از اولین باری که وارد کانادا شده محاسبه می‌شود، نه از آخرین ورود.

همچنین کسانی که از مرز زمینی آمریکا وارد کشور می‌شوند، فقط ۱۴ روز فرصت دارند تا درخواست پناهندگی خود را ارائه دهند. پس از این مهلت، فقط در صورتی پرونده آن‌ها بررسی می‌شود که ثابت شود بازگشت به کشور مبدا، برای فرد خطرناک است.

دولت کانادا گفته که هدف از این تغییرات، سرعت‌بخشی به فرآیند رسیدگی به پرونده‌ها، حذف پرونده‌های غیرفعال و جلوگیری از سوءاستفاده از سیستم پناهندگی است.

مخالفان این لایحه معتقدند که لایحه جدید، حقوق پناهندگی را کاهش داده و کانادا را از تعهدات بین‌المللی‌اش دور می‌کند. آن‌ها این لایحه را سختگیرانه و ناقض حقوق انسانی دانسته و می‌گویند که این سیاست‌ها به جای کاهش مشکلات، صرفا مشکلات جدیدی ایجاد خواهند کرد.

لازم به ذکر است این لایحه، تازه معرفی شده و برای تبدیل شدن به قانون، باید مراحل لازم را طی کند.