تحقیقات جدید نشان دادهاند که چای، علاوه بر خواص شناختهشدهاش، میتواند آلودگیهای فلزی مضر آب را هم کاهش دهد. البته در گذشته هم چند مطالعه با نتایج مشابه انجام شده است.
این پژوهش که در مجله ACS Food Science & Technology منتشر شده، نشان میدهد که برگهای چای بهطور طبیعی فلزات سنگین مانند سرب، کادمیوم و آرسنیک را جذب میکنند.
این مواد مضر بر روی سطح برگها به دام میافتند و در نهایت، با صاف کردن برگهای چای یا دور انداختن تیبگ، این فلزات از آب حذف خواهند شد.
محققان در این پژوهش انواع چای و روشهای دم کردن/خیساندن مختلف آن را بررسی کردهاند. نتایج نشان میدهد مدت زمان دم کشیدن چای تاثیر مستقیمی بر میزان حذف فلزات دارد.
برای مثال، در دم کردن پنج دقیقهای چای، غلظت سرب در آب ۱۵ درصد کاهش یافته است.
روشهایی مثل دم کردن چای به مدت طولانیتر یا خیساندن چای در آب برای چند ساعت (این روش معمولا برای درست کردن Ice Tea یا چای سرد استفاده میشود)، تاثیر بیشتری در حذف فلزات دارند.
بر اساس این پژوهش، تفاوتی بین عملکرد انواع چای اعم از چایهای مختلف و دمنوشهای گیاهی در جذب فلزات سنگین مشاهده نشده. فقط چای بابونه، عملکرد ضعیفتری نسبت به بقیه داشته.
همچنین در این تحقیق ثابت شده که چای آسیابشده نسبت به چای برگ کامل، به دلیل داشتن سطح تماس بیشتر، در جذب فلزات سنگین بهتر عمل میکند.
این مطالعه همچنین نشان داده که جنس تیبگ هم مهم است. تیبگهای سلولزی (ساختهشده از الیاف طبیعی درختان) بیشترین اثر را در جذب فلزات داشتهاند.
در مقابل، تیبگهای نایلونی نهتنها تاثیر چندانی نداشتهاند، بلکه میلیاردها میکروپلاستیک به آب اضافه کردهاند. تیبگهای پنبهای هم کارایی قابلتوجهی در حذف فلزات نداشتهاند.