تیف مکلم، رئیس بانک مرکزی کانادا هشدار داده که اگر آمریکا تعرفههای گستردهای روی کالاهای کانادایی اعمال کند، اقتصاد کانادا آسیب دائمی میبیند و مثل بحران کرونا، خبری از بهبود سریع نخواهد بود.
به گفته مکلم، در دوران کرونا، اقتصاد کانادا یک سقوط شدید داشت، اما وقتی محدودیتها برداشته شد، خیلی سریع به حالت قبل برگشت. اما اگر تعرفههای سنگین و طولانیمدت روی کالاهای کانادایی اعمال شود، اقتصاد دیگر چنین بازگشتی نخواهد داشت.
منظور از آسیب دائمی این است که شاید کانادا بتواند بخشی از کاهش رشد اقتصادیاش را در آینده جبران کند، اما سطح تولید و فعالیت اقتصادی برای همیشه پایینتر از قبل خواهد ماند. این یعنی اقتصاد بهطور کلی ضعیفتر خواهد شد.
بر اساس برآورد بانک مرکزی کانادا، در سال اول، میزان صادرات به آمریکا ۸٫۵ درصد کاهش پیدا میکند و شرکتها مجبور به کاهش تولید و اخراج کارکنان میشوند.
از آنجا که صادرات به آمریکا یکچهارم درآمد ملی کانادا را تشکیل میدهد، این ضربه اقتصادی در سراسر کشور احساس خواهد شد.
از طرف دیگر، اگر کانادا هم در پاسخ، تعرفههای متقابل اعمال کند، تورم بیشتر میشود. این یعنی میزان خرج کردن مصرفکنندگان برای خرید کالاهایی مثل خودرو، مسکن و تفریحات کم خواهد شد و تا اواسط سال ۲۰۲۷ حدود ۲٫۵ درصد کاهش پیدا خواهد کرد.
در مجموع اگر آمریکا تعرفههای سنگین و گستردهای روی کالاهای کانادایی اعمال کند، اقتصاد کانادا در سالهای ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ رشد نخواهد کرد و یا حتی کوچکتر خواهد شد، چون حجم سرمایهگذاری بیزنسها خیلی کمتر خواهد بود.
رئیس بانک مرکزی پیشنهاد کرده که برای کم کردن آسیبهای ناشی از کاهش تجارت با آمریکا، قوانین دستوپاگیر تجارتِ بیناستانی حذف شوند.
همچنین، اگر استانها امکان جابهجایی راحتتر نیروی کار بین مناطق مختلف را فراهم کنند، میتوان بخشی از این اثرات منفی را جبران کرد.