نرخ بهره در کانادا تا کجا و با چه سرعتی کاهش می‌یابد

تحلیل جدیدی که مؤسسه Capital Economics مستقر در لندن منتشر کرده، نشان می‌دهد که بانک مرکزی کانادا ممکن است مجبور شود نرخ بهره را بیشتر از کشورهای دیگر کاهش داده و به سطح ۲ درصد برساند.

تحلیلگران دلیل این امر را ضعف اقتصادی و ظرفیت خالی (spare capacity) در اقتصاد کانادا می‌دانند. به این معنا که اقتصاد، کمتر از توان تولیدی بالقوه خود فعالیت می‌کند و برای ایجاد تحرک در آن، باید نرخ بهره را بیشتر کاهش داد.

انتظار می‌رود آمریکا، بریتانیا و استرالیا نرخ بهره خود را به سطح ۳ درصد (نرخ بهره خنثی) برسانند که به گفته کارشناسان تا سال آینده به این سطح خواهند رسید، اما اقتصاد کانادا به کاهش بیشتری نیاز دارد.

نرخ بهره خنثی، نرخی است که در آن اقتصاد در حالت تعادل قرار می‌گیرد، یعنی نه باعث افزایش رشد اقتصادی می‌شود و نه آن را کُند می‌کند.

بنابراین، کانادا و حوزه یورو باید نرخ‌های بهره را به زیر سطح تعادلی کاهش دهند. دلیل این کاهش بیشتر، ضعف اقتصادی پیش‌بینی‌شده برای این کشورهاست. بانک‌های مرکزی در این کشورها باید به سیاست‌های پولی تحریک‌کننده بیشتری روی بیاورند. یعنی از طریق کاهش شدیدتر نرخ بهره، تلاش کنند اقتصاد را تحریک نمایند.

پیروزی ترامپ در انتخابات اخیر نیز نگرانی‌هایی ایجاد کرده است. وعده ترامپ برای اعمال تعرفه بر واردات، فشارهایی بر تجارت جهانی و به ویژه تجارت با کانادا وارد می‌کند و ممکن است تورم را در آمریکا افزایش دهد و باعث شود بانک مرکزی آمریکا در کاهش نرخ بهره، محتاطانه‌تر عمل کند.

همچنین، اگر سرعت کاهش نرخ بهره در کانادا بیشتر از آمریکا باشد، می‌تواند فشار کاهشی بر ارزش دلار کانادا وارد کند.

بانک مرکزی کانادا پس از کاهش ۰٫۵ درصدی نرخ بهره در ماه اکتبر، احتمالا در ماه‌های آینده با کاهش‌های کوچک‌تری ادامه خواهد داد تا بتواند تاثیرات ابهامات پس از انتخابات آمریکا را ارزیابی کند.