دولت کانادا اسامی ۹۰۰ نازی سابق که به کانادا آمده‌اند را دارد، ولی افشا نمی‌کند

گزارشی تحت عنوان گزارش کمیسیون دِشِن (Deschênes) توسط دولت کانادا در دهه ۱۹۸۰ تهیه شده بوده که نتیجه حدود دو سال تحقیق در مورد ادعای ورود جنایتکاران نازی به کاناداست. 

بخش اول این گزارش در سال ۱۹۸۶ منتشر شده و تایید کرده که اعضای سابق حزب نازی (حدود ۹۰۰ نفر) توانسته‌اند وارد کانادا شوند و در این کشور زندگی کنند. بخش دوم که شامل اسامی این افراد است، هنوز مخفی نگه داشته شده.

در سپتامبر سال گذشته، درخواست‌ها برای انتشار نام این افراد (نازی‌های ساکن کانادا) شدت گرفت، درست زمانی که رئیس سابق مجلس عوام کانادا از یک کهنه سرباز جنگ جهانی دوم که برای نازی‌ها جنگیده بود، به عنوان یک قهرمان جنگی کانادایی-اوکراینی تجلیل کرد.

در پی این اشتباه، رئیس مجلس عوام استعفا داد و جاستین ترودو هم اعلام کرد که کانادا «با دقت» در حال بررسی است تا اطلاعات جنایتکاران نازی که وارد کانادا شده‌اند را افشا کند. 

اما حالا نهاد کتابخانه و آرشیو کانادا (Library and Archives Canada) اعلام کرده که بر اساس مقررات حفظ حریم خصوصی و اصول و قوانین روابط بین‌المللی کشورها، این اسامی فاش نخواهند شد.

این نهاد به عنوان بخشی از وزارت میراث کانادایی (Canadian Heritage Ministry) دولت فدرال فعالیت می‌کند و وظیفه اصلی آن جمع‌آوری، حفظ، مستندسازی و ارائه اسناد و منابع تاریخی، فرهنگی و علمی کاناداست.

گلوب‌اند‌میل گزارش داده که احتمالا نام سایر نظامیان سابق اوکراینی که عضو حزب نازی بوده‌اند و به کانادا مهاجرت کرده‌اند هم در گزارش کمیسیون دِشِن وجود دارد. 

برخی از کارشناسان هشدار داده‌اند که انتشار این اطلاعات ممکن است به ادعای ولادیمیر پوتین (رئیس‌جمهور روسیه) مبنی بر اینکه حمله به اوکراین به منظور پاکسازی نازی‌ها صورت گرفته، دامن بزند.