در پی انکار حقایق تلخ مربوط به مدارس شبانهروزی بومیان کانادا، بحثهای زیادی پیرامون جرمانگاری این موضوع در کشور مطرح شده و یکی از نمایندگان پارلمان خواسته که انکار این مسئله در کشور جرم تلقی شود.
به گفته کارشناسان، در سالهای اخیر موجی از انکار حقایق مربوط به مدارس شبانهروزی در کانادا شکل گرفته که هدف آن زیر سوال بردن تجربیات بازماندگان، تحریف واقعیت و مانعتراشی در مسیر حقیقتیابی و آشتی میان بومیان و غیر بومیان است. این در حالیست که حتی رئیسجمهور آمریکا نیز به تازگی از مردم بومی خود به خاطر فجایع مشابه در آنجا عذرخواهی کرده.
اخیرا یکی از نمایندگان پارلمان کانادا لایحهای را به مجلس ارائه کرده که بر اساس آن، انکار حقایق مرتبط با فاجعه مدارس شبانهروزی میتواند جرم تلقی شود. این نماینده معتقد است که انکار این حقایق، نوعی نفرتپراکنی علیه بومیان است و باید با آن برخورد شود.
در این لایحه آمده که هر کس که در جایی به غیر از محیطهای خصوصی، به انکار، توجیه یا کوچکنمایی حقایق مدارس شبانهروزی بپردازد، میتواند به حداکثر دو سال حبس محکوم شود.
دولت کانادا پیشتر قانونی برای مقابله با انکار هولوکاست تصویب کرده بود، اما تاکنون هیچکس تحت تاثیر این قانون محکوم نشده و این قانون عملا بیتاثیر بوده. حالا این لایحه باید مورد بررسی دقیق قرار گیرد تا سرنوشت مشابهی نداشته باشد.
وزیر امور بومیان کانادا، از این لایحه حمایت کرده. جاستین ترودو هم بر لزوم آزادی بیان برای روشن شدن این موضوع و همبستگی با بومیان تاکید کرده است.
مدارس شبانهروزی تحت کنترل کلیسا با هدف از بین بردن فرهنگ و زبان بومیان و به اصطلاح جذب آنها به جامعه کانادایی تأسیس شدند. در طول سالهای فعالیت این مدارس، بیش از ۱۵۰ هزار کودک بومی مجبور شدند در این مدارس حضور پیدا کنند که بسیاری از آنها قربانی آزار و خشونت جسمی، روحی و کلامی شدند.
همچنین تخمین زده میشود که حدود ۶ هزار کودک در این مدارس جان خود را از دست دادهاند، هر چند که کارشناسان میگویند این رقم ممکن است بسیار بیشتر باشد. پیدا شدن گورهای دستهجمعی و بینام و نشان گواه این فاجعه بزرگ است.