وجود ریزآلاینده‌ در هوای شهرهای بزرگ کانادا عامل مرگ زودهنگام بیش از هزار نفر در سال

محققان دانشگاه مک‌گیل، یافته‌های حاصل از یک مطالعه پانزده ساله را در روز دوشنبه ۵ آگست منتشر کردند. در این مطالعه، ریزآلاینده‌های هوا در دو شهر تورنتو و مونترال و آثار مخرب آن‌ها بر سلامتی شهروندان در طول ۱۵ سال (از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۶) مورد بررسی قرار گرفته‌اند. 

نتایج این مطالعه نشان می‌دهند که ذرات بسیار ریزی (UFP) که در هوای کلان‌شهرهایی مانند تورنتو و مونترال پراکنده‌اند، سالانه عامل مرگ زودهنگامِ بیش از هزار نفر از ساکنان این شهرها هستند (حدود ۱۱۰۰ نفر).

طبق این مطالعه، ذرات بسیار ریز معلق در هوا یا همان ریزآلاینده‌ها از طریق تنفس از غشای رگ‌های خونی عبور می‌کنند، وارد جریان خون می‌شوند و در نهایت باعث بروز بیماری‌های قلبی، ریوی و چند نوع سرطان خواهند شد.

در بازه زمانی مورد مطالعه، مواجهه طولانی‌مدت با UFPها باعث افزایش ۷٫۳ درصدی مرگ‌ومیرهای غیر تصادفی شده که بیشترین آنها مربوط به مرگ‌‌ومیر ناشی از عارضه‌های تنفسی (۱۷٫۴ درصد) و عارضه‌های قلبی-عروقی (۹٫۴ درصد) بوده‌ است.

به دلایلی نامعلوم، تا کنون هیچ مطالعه‌ای در رابطه با اندازه بسیار کوچک ذرات آلاینده‎ و ارتباط آن با بیماری‌زایی و مرگ شهروندان در کانادا صورت نگرفته و این اولین مطالعه‌ای است که در این سطح به آثار مرگبار این ذرات بر سلامتی ساکنان شهرهای بزرگ کانادا پرداخته است. مطالعات پیشین، قدرت بیماری‌زایی و مرگبار این ذرات را نادیده و یا دست‌کم گرفته‌اند.

با توجه به اینکه کیفیت هوای تورنتو در تابستان گذشته بسیار پایین بوده و امسال نیز انتظار می‌رود که آتش‌سوزی‌ها از کیفیت هوای این شهر کم کنند، مسئولان شهر باید تمهیدات ویژه‌ای برای ارتقای ایمنی شهروندان در برابر ریزآلاینده‌های هوای شهر بیاندیشند.