روز چهارشنبه ۲۶ جون، گزارش سالانه شاخص «زیست پذیری» شهرهای دنیا توسط موسسه اطلاعات نشریه اکونومیست (EIU) منتشر شد.
بر اساس این گزارش، تورنتو به خاطر بحران فزاینده مسکن از جایگاه نهم جهان سقوط کرده و رسما از «فهرست ۱۰ شهر برتر جهان برای زندگی» خارج شده است.
این گزارش در ابتدا برای کمک به کمپانیهای بیمه منتشر میشده تا بهتر بتوانند «مزیت سختی کار» در شهرهای مختلف را برای کارگران تحت پوشش خود تعیین کنند، اما اکنون هر سال به صورت فراگیر برای اطلاع عموم منتشر میشود.
این ارزیابی، ۱۷۳ شهر دنیا را بر اساس ۳۰ شاخص به ۵ دسته تقسیم میکند تا میزان سهولت و راحتی زندگی در آنها را بررسی کند. این پنج دسته عبارتند از: ثبات، سیستم بهداشت و درمان، فرهنگ و محیط زیست، آموزش و زیرساختها.
بحران مسکن و مشکلات زیرساختی باعث سقوط برخی از شهرها (مانند تورنتو و ونکوور) از جایگاه قبلی خود شده است.
تورنتو در سال ۲۰۲۱ به رتبه ۲۰ سقوط کرد، اما در سال ۲۰۲۲ به سرعت خود را به رتبه ۸ رساند. در سال ۲۰۲۳، با اندکی تغییر به رتبه ۹ سقوط کرد و در نهایت امسال رسماً از فهرست ۱۰ شهر برتر جهان خارج شد و در رتبه ۱۲ قرار گرفت.
شهر وین در اتریش موفق شده برای سومین سال متوالی جایگاه «برترین شهر دنیا برای زندگی» را در این فهرست حفظ کند.
شهرهای اروپای غربی در صدر این فهرست قرار دارند و شهرهای آمریکای شمالی نیز به لطف شرایط خوب آموزشی و تحصیلی در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند.
بر خلاف تورنتو، شهر کلگری توانسته رتبه ۵ جهان را به صورت مشترک با شهر ژنو کسب کند و ونکوور هم رتبه ۷ ام را دریافت کرده.
بر اساس این گزارش شاخص زیست پذیری به طور کلی در میان ۱۷۳ شهر بهبود یافته اما میزان آن بسیار ناچیز است زیرا مسائل ژئوپولیتیک، بحران مسکن و ناآرامیهای اجتماعی شرایط زیست پذیری شهرها را تحت تاثیر قرار دادهاند.
شهرهای برتر دنیا برای زندگی عبارتند از:
– وین (اتریش)
– کپنهاگ (دانمارک)
– زوریخ (سوئیس)
– ملبورن (استرالیا)
– کلگری (کانادا) و ژنو (سوئیس)
– سیدنی (استرالیا) و ونکوور (کانادا)
– اوساکا (ژاپن) و اوکلند (نیوزلند)