قطع همکاری علمی کانادا با دانشگاه های ایرانی برای جلوگیری از جاسوسی علمی و فناوری

دولت فدرال کانادا ۱۲ سازمان و موسسه تحقیقاتی ایرانی، ۸۵ مؤسسه تحقیقاتی چینی و ۶ سازمان روسی که ممکن است تهدیدی برای امنیت ملی باشند، معرفی کرده. این اقدام بخشی از تلاش‌های کانادا برای محافظت از بخش‌های حیاتی کشور در برابر جاسوسی علمی و صنعتی است.

کانادا در روزهای اخیر این سیاست امنیتی جدید را در رابطه با موسسات تحقیقاتی و مراکز علمی معرفی کرده. بر اساس این سیاست، محققان کانادایی که به دنبال بودجه دولتی هستند، از همکاری با یک سری از موسسات تحقیقاتی در چین، ایران و روسیه منع شده اند. 

از جمله سازمان‌های ایرانی که در این لیست آمده‌اند می‌توان به دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه شهید بهشتی اشاره کرد. 

بدین ترتیب اگر دانشگاه‌ها و پژوهشگران کانادا با این موسسات تحقیقاتی در برخی از حوزه‌های علمی حساس همکاری کنند، از کمک هزینه‌های دولت فدرال محروم خواهند شد. 

از جمله حوزه‌های علمی ممنوع شده می‌توان به فناوری‌های پیشرفته دیجیتال، انرژی و مواد، چاپ سه‌بعدی، تولید نانو، فناوری هسته‌ای جدید، فناوری باتری، رمزنگاری، رباتیک، محاسبات کوانتومی، سلاح‌های نظامی، هوافضا و هوش مصنوعی اشاره کرد. 

محققانی که به دنبال بودجه دولت فدرال کانادا هستند، باید تأیید کنند که هیچ کس در تیم آن‌ها هیچ ارتباطی با مؤسسات ممنوعه ندارد. دولت خودش هم بررسی‌های بیشتر را انجام می‌دهد. 

مدت هاست که سرویس های امنیتی کانادا هشدار داده اند که برخی از کشورها به دنبال سرقت تحقیقات و مطالعات علمی و جاسوسی اقتصادی در کانادا هستند.

فهرست ۱۲ موسسه تحقیقاتی ایرانی که محققان از همکاری با آن ها منع شده اند: 

۱- پژوهشگاه هوافضای ایران

۲- دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله 

۳- مؤسسه آموزشی و تحقیقاتی سازمان صنایع دفاع

۴- مرکز تحقیقات فناوری انفجار و ضربه 

۵- دانشگاه امام حسین 

۶- مؤسسه فیزیک کاربردی 

۷- سازمان تحقیقات علم و فناوری ایران 

۸- انستیتو پاستور ایران

۹- مرکز تحقیقات فیزیک

۱۰- دانشگاه شهید بهشتی 

۱۱- دانشگاه نیروی هوایی شهید ستاری

۱۲- دانشگاه صنعتی شریف

این تصمیم دولت هنوز ابهامات زیادی دارد و جزئیات بیشتری از آن منتشر نشده.