محبوبیت ربات هوش مصنوعی ChatGPT، باعث شده چند دانشگاه کانادایی نگران افزایش سرقت ادبی و علمی بین دانشجوها باشند و به دنبال تدوین سیاست هایی در راستای جلوگیری از این موضوع هستند.
این ربات هوش مصنوعی که نوامبر ۲۰۲۲ در دسترس عموم قرار گرفته، میتواند هر چیزی که کاربر میخواهد را برای او بنویسد، از دستورهای آشپزی گرفته تا برنامههای تجاری و مشاورههای سلامت روان.
گسترش ChatGPT باعث شده که برخی از دانشگاههای جهان (چند دانشگاه در آمریکا و فرانسه) و بعضی مدارس دولتی آمریکا استفاده از آن در محیطهای آموزشی را ممنوع کنند.
بسیاری از دانشگاههای کانادایی هم اعلام کردند که در حال تدوین سیاستهایی هستند تا استفاده از این ربات را محدود کنند. اما در حال حاضر هیچ گونه محدودیتی برای استفاده از این ربات اعلام نشده.
ناگفته نماند که ChatGPT مزایای زیادی هم دارد. تعدادی از اساتید دانشگاهی از این ربات برای نهایی کردن طرح درس و بهبود پروسه آموزش خود استفاده کرده اند.
حتی تعدادی از دانشجوها به جای مراجعه به استاد، سوالات خود را از ChatGPT میپرسند. این اتفاق خوبی است، چون شاید پاسخ سوال با لحنی متفاوت از لحن استاد، تاثیر مثبتی در یادگیری آنها داشته باشد.
البته این مسئله که ممکن است دانشجو با استفاده از ChatGPT مطلب یا مقاله علمی ارائه دهد، نگران کننده است. چون تشخیص اینکه مطلب توسط خود دانشجو نوشته شده یا ChatGPT، دشوار است و فقط با استفاده از هوش مصنوعی میتوان آن را تشخیص داد.
با توجه به این مسئله، شرکت توسعه ChatGPT اعلام کرده که ابزار جدیدی برای کمک به معلمان و تشخیص سرقت ادبی و علمی طراحی خواهد کرد.
کارشناسان معتقدند که استفاده از ChatGPT و فناوریهای جدید نباید در محیطهای دانشگاهی ممنوع شود، بلکه باید در محیطهای آکادمیک بستری برای آشنایی با فناوریهای روز فراهم گردد.