کشف یک داروی احتمالی سرطان کبد توسط دانشگاه تورنتو و با استفاده از هوش مصنوعی

محققان دانشگاه تورنتو و موسسه Insilico Medicine (یک شرکت بیوتکنولوژی در زمینه هوش مصنوعی)، برای اولین بار در جهان، با استفاده از یک فناوری هوش مصنوعی به نام AlphaFold، توانستند برای نوعی از سرطان کبد دارو کشف کنند.

اگرچه داروی کشف شده نیاز به مطالعه و آزمایشات بالینی بیشتری دارد، اما این دستاورد انقلاب بزرگی در زمینه استفاده از هوش مصنوعی در تحقیقات پزشکی است.

مهم‌ترین نکته این تحقیق، مدت زمان کشف دارو برای بیماری است. کل فرآیند کشف دارو – از بررسی تا تولید و آزمایش – حدود یک ماه طول کشیده. این در حالی است که کشف چنین داروهایی، در حالت عادی بسیار زمانبر است.

برنامه AlphaFold یک برنامه هوش مصنوعی است که در سال ۲۰۲۱ منتشر و توسط محققان DeepMind گوگل توسعه داده شده است. از این فناوری در مسائل بیوشیمی (مثل بررسی پروتئین‌ها در ساختار DNA) استفاده می‌شود و یک منبع ارزشمند برای محققان علوم زیستی و به طور کلی زیست‌شناسی به شمار می‌آید.

روند استفاده از این هوش مصنوعی در تشخیص سرطان کبد به این صورت است، که ابتدا نقطه ضعف سرطان – نوع خاصی از پروتئین – شناسایی شده و سپس با توجه به پایگاه داده AlphaFold جزئیات دیگر این پروتئین مشخص می شود. پس از این مرحله، دارویی که بر روی نقطه ضعف پیدا شده تاثیرگذار باشد، کشف می شود.

فعلا داروی جدید بر روی سلول کشت شده امتحان شده و هنوز مشخص نیست که در بدن انسان چطور عمل می‌کند.

همچنین، جزئیات دیگری مثل عوارض استفاده از دارو و هزینه تولید آن هم معلوم نیست. با این حال نتیجه این مطالعه گام بزرگی در زمینه هوش مصنوعی و داروسازی است.