افزایش کلاهبرداری بانکی در کانادا: مراقب پیام ها و تماس های جعلی باشید

کلاهبرداری های بانکی در کانادا در حال افزایش است و حالا کلاهبرداران از راه‌هایی مثل تماس تلفنی یا ارسال پیام سعی می‌کنند مردم را فریب دهند.

طبق گزارش مرکز مبارزه با کلاهبرداری کانادا (CAFC) امسال تا ۳۰ سپتامبر، ۲۷۶۹ مورد تماس تلفنی از کلاهبرداران گزارش شده که ادعا کرده‌اند از طرف یک موسسه مالی هستند. این تعداد سال گذشته حدود ۲۲۱۲ عدد و در سال ۲۰۲۰ حدود ۱۱۴۷ مورد بوده است.

همچنین، تعداد گزارش کلاهبرداری از طریق پیام های مرتبط با بانک، امسال به عدد ۵۴۳ رسیده که از این تعداد تقریبا ۲۱۹ نفر تحث تاثیر این پیام‌ها قرار گرفته اند. البته مرکز مبارزه با کلاهبرداری کانادا احتمال می‌دهد این عدد بسیار بیشتر باشد چون تقریبا کمتر از ۵ درصد این نوع کلاهبرداری ها گزارش می‌شود.

به گفته کارشناسان، کلاهبرداران در ارسال پیام‌های جعلی نسبت به گذشته هوشمندانه‌تر عمل می‌کنند و اگر فرد دقت لازم را نداشته باشد به راحتی با خواندن پیام تحت تاثیر قرار می‌گیرد.

چطور یک پیام یا تماس جعلی را شناسایی کنیم؟

کلاهبرداران با جعل یک شماره ادعا می‌کنند از سمت یک موسسه مالی هستند. معمولا در تماس‌های تلفنی از یک پیام صوتی خودکار استفاده می‌کنند، اما ممکن است گاهی اوقات خودشان هم با شما گفتگو کنند.

بانک‌ها هرگز از شما نمی‌خواهند شماره حساب، پین، رمز عبور، شماره بیمه اجتماعی یا هر اطلاعات شخصی دیگری را از طریق پیامک، تماس تلفنی یا ایمیل تأیید کنید. فقط زمانی که خودتان با بانک تماس بگیرید، اطلاعاتی برای تایید هویت شما درخواست می‌شود.

در بعضی از کلاهبرداری‌های فیشینگ، کلاهبردار ادعا می‌کند که به یک منبع معتبر وصل است و از شما تقاضای پول می‌کنند. توجه داشته باشید، موسسات مالی هرگز به دلایل امنیتی درخواست انتقال پول به حساب خارجی نمی‌کنند.

به تازگی نوعی کلاهبرداری با عنوان «بازپرس بانک» یا «bank investigator» در کانادا رایج شده. در این کلاهبرداری شما با شماره گیری یک شماره تلفن و کد دستوری *۷۲، به کلاهبردار این امکان را می‌دهید که به تمام تماس‌های ورودی به گوشی شما دسترسی داشته باشد.

طبق گزارش مرکز مبارزه با کلاهبرداری کانادا، امسال کلاهبرداری از این روش حدود ۳٫۲۷ میلیون دلار ضرر در پی داشته است.

همچنین، ممکن است کلاهبردار خود را به عنوان کارمند مرکز مبارزه با کلاهبرداری کانادا جا بزند تا به اطلاعات شخصی یا مالی شما دسترسی پیدا کند.

حتی ممکن است با ادعای کمک به دستگیری کارمند بانکی که پول دزدیده، با شما تماس بگیرند و اقدام به کلاهبرداری کنند.

کلاهبرداران از شما چه می‌خواهند؟

معمولا کلاهبرداران می‌خواهند اطلاعات شخصی و رمزهای عبور شما را داشته باشند تا راحت به حساب بانکی‌تان دسترسی پیدا کنند.

با سرقت هویت شما می‌توانند از اطلاعات شخصی‌تان برای افتتاح حساب بانکی جدید، انتقال مانده بانکی، یا درخواست وام و کارت‌های اعتباری استفاده کنند.

همچنین، می‌توانند خرید کنند، فعالیت‌های مجرمانه خود را پنهان کنند، پاسپورت بگیرند یا از مزایای دولتی بهره‌مند شوند.

برای جلوگیری از کلاهبرداری چه کار کنیم؟

با توجه به افزایش کلاهبرداری‌های بانکی در کانادا، از به اشتراک‌گذاری اطلاعات شخصی خود از طریق تلفن و دادن پول خودداری کنید.

همیشه بفهمید که با چه کسی صحبت می‌کنید و شماره‌ای که از طریق آن پیامک ارسال شده را چک کنید.

از کلیک بر روی لینک‌های مشکوک یا دانلود پیوست‌های ارسال شده خودداری کنید.

مراقب پیام‌های حاوی اشتباهات املایی باشید.

به گفته کمیسیون رادیو، تلویزیون و ارتباطات کانادا، برای جلوگیری از تماس‌های جعلی می‌توانید شماره خود را در National Do Not Call List ثبت کنید.

اخیراً برخی از شرکت‌های کانادایی، مانند بل، از هوش مصنوعی برای شناسایی و مسدود کردن تماس‌های کلاهبرداری استفاده کرده اند.

در نهایت اگر فکر می‌کنید قربانی کلاهبرداری شده اید، حتما با پلیس تماس بگیرید، حادثه را به مرکز مبارزه با کلاهبرداری کانادا گزارش دهید و به بانک اطلاع دهید.